Zoeken
  • Ann Declerck

De showwereld


Na veel wikken en wegen zet je je eerste stappen in de showwereld. Super enthousiast! Maar plots gooien ze allerlei termen naar je hoofd.

Ook ik zag door de bomen het bos niet meer en ik ben uiteindelijk bij ‘anciens’ in de showwereld ten rade gegaan.

Dit artikel geeft wat meer uitleg over de termen en hoe je in bepaalde landen de kampioenstitel kunt behalen.

Ik geef toe dat dit artikel lang niet volledig is maar streef er naar om nu en dan aanvullingen aan te brengen. Laat ons zeggen dat het artikel zo nu en dan zal groeien.

Beoordelingen

Binnen de Baby- en de puppyklasse kunnen volgende beoordelingen gegeven worden:

Veel belovend: Deze term houdt in dat de pup het ideale rasbeeld benadert

Belovend: De pup voldoet aan de standaard maar moet zich nog verder ontplooien. Het kan ook zijn dat er reeds afwijkingen zichtbaar zijn

Voldoende: De pup voldoet niet aan de standaard en mist enkele typische raskenmerken.

Voor de jeugd-, open en kampioenklasse worden volgende beoordelingen gehanteerd:

Uitmuntend: De kwalificatie "uitmuntend" mag slechts worden toegekend aan die honden, die zodanig aan de standaard van hun ras voldoen, dat een geringe afwijking of een kleine fout het ideale rasbeeld niet stoort. Deze honden komen in aanmerking voor een kampioensprijs

Zeer Goed: De kwalificatie "zeer goed" mag worden toegekend aan honden, die in het algemeen aan de rasstandaard voldoen. Door enkele onvolkomenheden, die het ideale rasbeeld storen, kunnen zij niet in aanmerking komen voor de kwalificatie "uitmuntend".

Goed: De kwalificatie "goed" wordt toegekend aan honden die nog wel aan de standaard van hun ras voldoen maar die door (meerderde) afwijkingen die het ideale rasbeeld duidelijk storen niet in aanmerking komen voor een “uitmuntend” of een "zeer goed". 

Matig: De kwalificatie "matig" wordt toegekend aan honden, die te weinig aan de rasstandaard voldoen en aan honden die door een zeer ernstige fout niet voor een hogere kwalificatie in aanmerking komen.

Diskwalificatie:  Diskwalificatie kan alleen gebeuren op grond van de in de rasstandaard genoemde voorwaarden. Honden die niet aan deze standaard voldoen, komen niet in aanmerking voor de toekenning van een kwalificatie.

Titels

Opmerking: deze titels worden enkel toegekend aan honden die een uitmuntend behaald hebben

BOB = Best of Breed De titel Best of Breed ofwel Beste van het Ras wordt tijdens de hondenshow door de keurmeester aan die hond gegeven die volgens hem/haar de beste vertegenwoordiging van het ras is. Eerst worden uit alle klasses de winnende reuen bij elkaar gezet voor de titel "Beste Reu". Daarna worden de winnende teven uit de verschillende klasses gekeurd voor de titel "Beste Teef". Uit de Beste Reu en Beste Teef wordt daarna de BOB gekozen.

BOS = Best opposite sex De titel Best Opposite Seks ofwel Beste van het tegenovergestelde geslacht wordt gegeven aan de beste reu of beste teef van het andere geslacht als de BOB. Maw als de reu BOB wordt dan is de teef BOS en omgekeerd

BOG / BIG = Best of Group / Best in Group Per rasgroep moeten alle Best of Breeds tegen elkaar lopen in de erering voor de titel Best in Group.

BIS = Best in Show De tien winnaars van de BOG/BIG strijden tegen elkaar in de laatste keuring van de dag. De winnaar mag naar huis met de titel Best in Show.

CAC en CACIB. Maar wat betekenen deze precies?

CAC: Certificat d"Apitude au Championnat. = Nationaal kampioenschapsprijs CAC is de kampioenschapsprijs die door de Raad van Beheer op kampioenschapstentoonstellingen en kampioensclubmatches beschikbaar gesteld wordt aan de beste reu en beste teef van elk ras, mits deze honden een "Uitmuntend" behaalden.

CACIB: Certificat d'Apitude au Championate International de Beaute. = Internationale kampioensprijs CACIB is het certificaat van de F.C.I, dat beschikbaar wordt gesteld op internationale tentoonstellingen, zowel aan de beste reu als aan de beste teef, mits deze een "Uitmuntend" behaalden en ingeschreven waren in de openklasse of kampioensklasse en mits zij 15 maanden of ouder zijn.

Zowel bij CAC als bij CACIB kan er een reserve voorzien voor de tweede beste (respectievelijk RCAC en RCACIB)

Kampioenstitels – het ware te gemakkelijk mocht dit in ieder land dezelfde regels hebben …


BELGIË

Belgische jeugdkampioen:

Voor de titel Belgisch jeugdkampioen moet je minimum 2 maal de eerste plaats met een zeer goed en 1 maal de eerste plaats met een uitmuntend in de jeugdklasse behaald hebben onder drie verschillende keurmeesters

Belgisch kampioen

De titel Belgisch kampioen wordt gegeven aan de hond, die 4 CAC’s  waarvan minstens 1 op een CAC-CACIB tentoonstelling onder 3 verschillende keurmeesters behaald heeft.

Tussen de eerste en de laatste CAC moet er een periode van tenminste één jaar en één dag zitten. De hond zal dus bijgevolg minstens 27 maanden zijn bij het behalen van zijn laatste kampioensprijs.

Een CAC behaald op de show georganiseerd door de KMSH in Brussel telt dubbel. Als de hond die op de show een CAC won al Belgisch Kampioen is, schuift deze door naar de RCAC en wordt deze als CAC meegeteld. Dit gebeurt niet op de show zelf maar op het bureau van KMSH

Belgisch veteraankampioen:

Voor de titel Belgisch veteraankampioen moet je minimum 4 maal de eerste plaats met uitmuntend in de veteranenklas behaald hebben onder drie verschillende keurmeesters


NEDERLAND

Voor de titel Nederlands kampioen moet je onder minstens twee verschillende keurmeesters vier CAC's behalen. Een CAC behaald op de jaarlijkse Winnertentoonstelling Amsterdam of op een kampioenschapsclubmatch van een rasvereniging telt dubbel. (slechts eentje mag je dubbel meetellen!)

Indien je vier reserve CAC's hebt behaald mag je deze eveneens één keertje als CAC meetellen.

Als de hond die op de show een CAC won al kampioen is, schuift deze naar de RCAC en wordt

deze een CAC.

Dit gebeurt niet op de show zelf maar op het bureau van "de Raad van Beheer".

De hond moet op de dag van het laatst behaalde CAC minstens 27 maanden oud zijn.

Honden die in de jeugdklasse onder twee verschillende keurmeesters, drie keer een eerste plaats

met "Uitmuntend" behalen, krijgen de titel "Nederlands Jeugdkampioen" en verdienen hierbij

tevens een eerste CAC


LUXEMBURG

Voor de titel Luxemburgs kampioen moet je twee CACL's behalen onder twee verschillende keurmeesters. Hier kan je hond op 1 jaar tijd Luxemburgs kampioen worden.

Indien je in een ander land al een kampioenschaptitel hebt, voldoet het om één CACL te behalen om Luxemburgs kampioen te worden. Indien de hond die het CACL wint al Luxemburgs kampioen is schuift het punt door naar de RES CACL.

In de Jeugdklasse is het behalen van één eerste plaats met een uitmuntend voldoende om de titel "Luxemburgs Jeugdkampioen" te verkrijgen.


FRANKRIJK

Voor de titel Frans kampioen moet je onder drie verschillende keurmeesters, drie CAC's en 1

CACIB behalen. Hiervan moet je één CACS behalen op "Le Championnat de France", die eenmaal

per jaar plaatsvindt, of één op een grote Nationale Show van een rasvereniging


DUITSLAND

Duitsland-Duits PSK kampioen.

In ieder klasse wordt een CAC gegeven aan de eerste plaats met een uitmuntend. Men heeft 5 CAC nodig van KSA of CAC- CACIB shows van 4 verschillende keurmeesters en de SA kaart, die men 1x per jaar kan halen met Uitmuntend op de `Jahressiegerauslese` show. Of: 6x CAC van KSAof CAC-CACIB shows en van 6 verschillende keurmeesters. Tussen de 1e en 5e behaalde CAC, moet 1 jaar en 1 dag liggen.

Duitsland-VDH Duits kampioen.

In iedere klasse wordt een CAC gegeven aan de eerste plaats met een uitmuntend. Men heeft 5 CAC nodig, waarvan er 3 behaald zijn op CACIB of Nationale Tentoonstelling. Op de Bundessieger en Europasieger show, telt de CAC dubbel. Tussen de 1e en 5e behaalde CAC moet 1 jaar en 1 dag liggen.


INTERNATIONAAL KAMPIOEN

Voor het Internationaal Kampioenschapstitel FCI "Champion International de Beauté" dien je vier CACIB 's te behalen in drie verschillende landen onder tenminste drie verschillende keurmeesters. Tussen het eerste en het laatste behaalde CACIB dient een periode van tenminste één jaar en één

dag te zitten.

Deze honden worden wel vaker "International Champ." genoemd

Ann Declerck

Bruidstraat 28

8470 Gistel (België)

+32 478 29 38 81

mail@anndeclerck.be

© 2020 by Ann Declerck

Logo, some pictures and text are under copyright and may NOT be copied for any purpose

Contacteer mij:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now